Bioactive compounds and quality control of medicinal plants, marketed in the city of Santa Maria-RS
DOI:
https://doi.org/10.37777/dscs.v26n1-5302Palavras-chave:
Physical-chemical analysis; microbiological analysis; antioxidant activityResumo
Brazilian flora is rich, and the use of medicinal plants in their natural form is a common practice. This study evaluated the physicochemical and microbiological quality, as well as the bioactive compounds of teas sold in pharmacies in Santa Maria, Rio Grande do Sul. Water activity, microbiological parameters, and the content of phenolic compounds and flavonoids were analyzed, along with antioxidant activity assessed by the 2,2’-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and 2,2’-azino-bis\[3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid] (ABTS) methods. The results revealed that all samples had water activity levels above the recommended limits and microbiological contamination exceeding acceptable standards, indicating shortcomings in quality control. Nevertheless, the teas showed high levels of bioactive compounds and significant antioxidant activity, suggesting potential health benefits. It is concluded that, although these teas have functional potential, improving inspection and production processes is essential to ensure safe consumptio n.
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
A submissão de originais para este periódico implica na transferência, pelos autores, dos direitos de publicação impressa e digital. Os direitos autorais para os artigos publicados são do autor, com direitos do periódico sobre a primeira publicação. Os autores somente poderão utilizar os mesmos resultados em outras publicações indicando claramente este periódico como o meio da publicação original. Em virtude de sermos um periódico de acesso aberto, permite-se o uso gratuito dos artigos em aplicações educacionais e científicas desde que citada a fonte conforme a licença CC-BY da Creative Commons.
Creative Commons Atribuição 4.0 Internacional.






