Contribution of monitoring in the academic training of health professionals: a review

Autores

DOI:

https://doi.org/10.37777/dscs.v25n1-012

Palavras-chave:

Academic Performance, Academic Success, Active Learning, Experiential Learning, Degree Health Programs

Resumo

Interactions with the environment, social stimulation, and environmental conditions drive intellectual progress. Academic monitoring profoundly impacts building new knowledge, thus providing educational enrichment and significantly affecting future health professionals. The purpose of the study was to carry out a literature review on the importance of monitoring experiences and their contribution to the academic training of health students. This is a literature review. Journals were selected using the Pubmed, Scholar Google, and Virtual Health Library (VHL) databases. The studies reviewed show beneficial changes in learning, such as improving situational skills, including active listening, empathy, and humanized care. The experiences refine interpersonal skills, requiring students to be creative, investigate, and think logically when solving problems. They also raise awareness of didactic-pedagogical sensitivity and self-expression, fostering confidence in understanding one’s weaknesses and encouraging autonomy in constructing knowledge. It is also the first step towards teaching practice. These findings refer to nutrition, nursing, physiotherapy, dentistry, medicine, and physical education students. It can be concluded that the monitoring activity leads to promising results in the social and behavioral spheres, which include interpersonal skills, reflecting on empathetic conduct that favors humanized care, as well as boosting skills in the academic and scientific context, such as logical reasoning, autonomy in the construction of knowledge, security, development of weaknesses, strengthening of theoretical expertise and independence in the construction of new knowledge.

Biografia do Autor

Matheus Daros Silva, Universidade Franciscana - UFN

Discente do Curso de Nutrição pela Universidade Franciscana (UFN). Realizou a função de Bolsista de Iniciação Cientifica da Universidade Franciscana (PROBEX/UFN) no projeto Práticas Educativas em Saúde na Comunidade: Promovendo visibilidade do Nutricionista da vigência 2022- 2023, sendo premiado pela A Pró-reitoria de Pós-graduação e Pesquisa (PROPESQ) da Universidade Franciscana (UFN). Integrante do Grupo de pesquisa em Segurança Alimentar e Nutricional (GESAN/CNPq). Participou do Programa de Monitoria no Estágio em Nutrição Clínica Ambulatorial (Bolsista), Avaliação e Diagnóstico Nutricional (Voluntário). Realizou de forma voluntária, na disciplina de clínicas Médicas, atendimento clínico ambulatorial do hospital Casa de Saúde, em parceria com a medicina, em especial, endocrinologia.

Elisângela Colpo, Universidade Franciscana - UFN

Possui graduação em Nutrição pelo Centro Universitário Franciscano (2004), mestrado em Ciências Biológicas (Bioquímica Toxicológica) pela Universidade Federal de Santa Maria (2007) e doutorado em Ciências Biológicas (Bioquímica Toxicológica) pela Universidade Federal de Santa Maria (2014). Atualmente é professor adjunto do curso de Nutrição e do Mestrado em Ciências da Saúde e da Vida da Universidade Franciscana. Tem experiência na área de nutrição, bioquímica da nutrição, atuando principalmente nos seguintes temas: ensaios com humanos, análise experimental, estudos de intervenção, antioxidantes, estresse oxidativo, envelhecimento, qualidade de vida e saúde coletiva.

Tereza Cristina Blasi, Universidade Franciscana - UFN

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul - UNIJUI (1994-1997). Especialização em Terapia Nutricional pela Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC (1999-2000). Mestre em Ciências e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal de Santa Maria - UFSM (2002-2004). Professora Assistente da Universidade Franciscana desde 2000 no Curso de Nutrição e Medicina. Coordenador do grupo de Assistência Multidisciplinar Integrada a Cuidadores de Pessoas com Alzheimer - AMICA desde 2006. Apresentador do programa Coma Bem - UFN. Attuando em Nutrição Clínica - ENDOClíNICA desde 1998. Experiência em nutrição com ênfase em desenvolvimento, ciclos de vida, fisiologia, nutrição clínica e social. Discutir os seguintes temas: idosos, obstipação, gestação, obesidade, hábitos alimentares, gastronomia e enologia.

Publicado

2024-07-30

Como Citar

Silva, M. D., Colpo, E., & Blasi, T. C. (2024). Contribution of monitoring in the academic training of health professionals: a review. Disciplinarum Scientia | Saúde, 25(1), 151–161. https://doi.org/10.37777/dscs.v25n1-012

Edição

Seção

Artigos