Dietary iodine and selenium intake by participants older people at the University of the Third age

Autores

Palavras-chave:

Food intake, Deficiency Diseases, Trace Elements, Elderly Health

Resumo

This study aimed to evaluate the dietary intake profile of iodine and selenium in participants of the University of the Third Age (UNATI). This cross-sectional study estimated dietary intake using a food frequency questionnaire administered to 30 participants. The mean age was 67.6 years, the majority were women (90%), and 83.3% were older than 60 years. The mean iodine intake was estimated to be 198.9 ± 50.8 µg/day, and selenium intake was 369.9 ± 145.3 µg/day, both above the recommended dietary intakes. Two categories were created based on the median (50th percentile), one category ≤ 68 years and the other > 68 years. The mean intake between the two categories was not significantly different for iodine (p=0.467) and selenium (p=0.146). The category > 68 years consumed more dairy products (p=0.045) and vegetables (p=0.039) than the younger category. Daily intake of iodine and selenium showed no correlation with each other (r=0.134; p=0.480) or with age (iodine: r=-0.199; p=0.289; selenium: r=0.150; p=0.429). Total iodine intake was positively correlated with salt (p<0.001), dairy products (p=0.016), and vegetables (p=0.018). Selenium intake was positively associated with eggs, meat, and fish (p<0.001) and nuts and legumes (p<0.001). Iodine intake was adequate for almost the entire group, with no excess consumption. No deficiency was observed concerning selenium intake, and intake was either sufficient or excessive without posing a disease risk.

Biografia do Autor

Geraldo Emílio Vicentini, Universidade Estadual do Oeste do Paraná - Unioeste - Campus Francisco Beltrão

Possui graduação em Farmácia e Bioquímica pela Universidade Estadual de Maringá (1996), mestrado em Ciências Biológicas (Biologia Celular) pela Universidade Estadual de Maringá (1999) e doutorado em Ciências Farmacêuticas ("Produtos Naturais e Sintéticos Biologicamente Ativos") pela Universidade Estadual de Maringá, Paraná, Brasil (2016). Atualmente é Professor Adjunto da Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOESTE) nos cursos de Medicina e Nutrição. É Docente Permanente do Programa de Pós-Graduação Stricto Sensu em Ciências Aplicadas à Saúde da Unioeste- Campus de Francisco Beltrão. É membro do Laboratório de Biociências e Saúde (LaBS). É editor chefe do periódico científico Acta Elit Salutis do Centro de Ciências da Saúde da Unioeste de Francisco beltrão, Pr. Tem experiência no ensino e pesquisa na área de Metabolismo e Bioenergética, Síndrome Metabólica e Plasticidade Neural Entérica.

Milena Baggio de Paula, Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOESTE), Centro de Ciências da Saúde. Francisco Beltrão, PR – Brasil

Discente do Curso de Nutrição - UNIOESTE, Francisco Beltrão, PR.

Maria Rachel Pedrazzoli Calixto, Universidade Paranaense (UNIPAR), Curso de Farmácia, Francisco Beltrão, PR - Brasil

Docente do Curso de Farmácia - Universidade Paranaense (UNIPAR), Francisco Beltrão, PR - Brasil

 

Lirane Elize Defante Ferreto, Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOESTE), Centro de Ciências da Saúde. Francisco Beltrão, PR - Brasil

Docente do Curso de Medicina - Centro de Ciências da Saúde-Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOESTE), Centro de Ciências da Saúde. Francisco Beltrão, PR - Brasil 

Coordenadora da UNATI - UNIOESTE, Francisco Beltrão, PR

Referências

Publicado

2023-07-12

Como Citar

Vicentini, G. E., de Paula, M. B., Calixto, M. R. P., & Ferreto, L. E. D. (2023). Dietary iodine and selenium intake by participants older people at the University of the Third age. Disciplinarum Scientia | Saúde, 24(1), 33–48. Recuperado de https://periodicos.ufn.edu.br/index.php/disciplinarumS/article/view/4490

Edição

Seção

Artigos